Jag tar mig an en badrumsrenovering

Idag ska det starta har jag fått reda på, min första badrumsrenovering! Så jag står här inne, med toaletten till vänster om mig och badkaret framför. Jag kliar mig i huvudet. Inte ta mig tusan är jag en hantverkare. Eller jo egentligen, men bara på pappret. Inte har jag renoverat något badrum under hela min livstid. Ska jag vara ärlig är jag inte ens händig. Inte på det sätt man bör vara i sådana här situationer. Min handsvett gör greppet om skiftnyckeln halt. Jag vet inte ens om det är skiftnycklar man använder för badrumsrenovering.

Nervöst tittar jag mig över axeln, mot toalettdörren. Den står öppen. Från resten av huset hörs slammer, oljud från sågmaskiner och andra verktyg jag inte kan namnet på. Då och då knakar golven av steg i närheten. Utan att tveka sträcker jag mig snabbt mot dörrhandtaget. Jag stänger in mig och ska precis vrida om låset, när jag inser att det är borttaget. Hålet i dörren gapar irriterande mot mig.

Det är okej, det är lugnt, tänker jag, men nu svettas jag även i nacken. ”Fake it until you make it”, det är vad som får ske idag och resterande månad. Men trots mitt försök till lugn, kan jag inte stoppa min puls som dunkar i för hög hastighet. Badrumsrenovering! Vad har jag gett mig in på?

Badrumsrenovering
Badrumsrenovering i full gång

Bardrumsrenovering leder till panik

Jag kommer på mig själv med att blint stirra på badkarets kran. Hur länge har jag stått här inne? Hur långt tid innan någon ertappar mig, ståendes här, helt stelfrusen med svettiga händer, och en badrumsrenovering som inte är möjlig? Jag skakar på huvudet och ger mig själv en mental örfil. Fokusera nu, jag behöver det här, jag behöver det här jobbet.

Någonstans måste jag få pengar ifrån. Det är bara sätta igång. Jag sträcker lite på ryggen. Plockar upp en hammaren i min fria hand och stegar mot badkaret. Väl framme sätter jag mig på huk. Jag klarar det här viskar jag för mig själv. Om en månad kommer jag skratta badrumsrenoveringar i ansiktet. Ha! Ni var ingen match för mig, ni kommer aldrig vara det.

Jag höjer hammaren, bankar lite på badrumskranen med den. Ljudet ekar i rummet och jag gör en liten grimas. Sedan är det skiftnyckelns tur. Jag letar efter något passande mutter att vrida om, men allt som finns är den blänkande kranens yta. Badrumskranen är dock bara blank och hal, så jag slänger skiftnyckeln över axeln. Man behöver antagligen inte en sådan för badrumsrenoveringar. Det hörs ett illavarslande ljud då verktyget nuddar kakelgolvet, men jag tar det med en axelryckning. Golvplattorna är ändå osmakliga. Jag ska byta ut hela rubbet.

Och med det i åtanke svingar jag sedan hammaren med full kraft in i väggen…